lauantai 11. tammikuuta 2014

Elämää kameran takana - Kuvauskalusto

Toisessa osassa esittelen teille mun kuvauskaluston, onhan se sentään tärkein osa kuvaamisessa! :D
8189-CanonEOS450D3quart
Kuva: Google
Itselläni on käytössä Canon EOS 450D, ollut kolme ja puoli vuotta. Objektiivina toimii (ainakin ratsastuskisoissa) Tamronin 18-270mm. Oikein kätevä, kun pystyy ottamaan kuvia sekä läheltä, että kaukaa! Vähän jäykkä kylläkin (itse en oikeastaan huomaa, mutta tän tietää varsin hyvin ne jotka on mun kameralla joskus kuvanneet, heh) ja siksi ihan passeli mulle, koska videokuvaukseen ei soveltuisi. Tän lisäksi multa löytyy myös 60mm makro-objektiivi ja tuo perus 18-55mm. Haaveena olisi joku pitkä putki, joka olisi valovoimaisempi, koska 450D on melko huono kamera pimeisiin olosuhteisiin pienen ISO-arvon vuoksi (isoin 1600). 450D'llä saa tosi hienoja kuvia, mutta se vaatii tosi paljon asetusten säätöä. Ei ole mikään maailman helpoin kamera käyttää ja sillä saa tosi helposti huonoja kuvia, mutta asetusten onnistuessa erittäin hienoja!

IMG_0018
Tamronin 18-270mm
IMG_0022
Canonin 18-55mm
IMG_0034
Canonin 60mm makro-objektiivi
Tuota Tamroin objektiivia käytänkin tosiaan useiten, harvoin makroa ja oikeastaan en koskaan tuota ihan pikkuputkea. Makro tulee mukaan joskus tallille, kun ajattelen, että olisi kiva saada taiteellisempia kuvia/tarvitsee jotain valovoimasempaa objektiivia. Se on tosiaan kiinteä, joten ei erityisen käytännöllinen hevoskuvaukseen, mutta onhan silläkin tullut muutama otos nappastua! Pääosin käytän siis tällaiseen sisäkuvaukseen, kuten näissäkin suurimassa osassa olen käyttänyt.
Kameroiden kuljetukseen multa löytyy itse asiassa kolme kameralaukkua, joista yksi on kyllä enemmänkin reppu. Tuota oik. yläkulman laukkua käytän kaikkein useiten, koska sinne mahtuu ihan hirvittävästi tavaraa! Kameran ja videokameran lisäksi tungen sinne aina kaiken muunkin, kuten vesipullon, kännykän, avaimen, lompakon, sateenvarjon, hanskat tms, mitä kaikkea nyt sattuu mukaan tarvitsemaan. Oik. alakulmassa olevaa käytän joskus satunnaisesti, kun en tarvitse videokameraa mukaan.

PicMonkey Collage2

Objektiivien lisäksi multa löytyy aimo kasa lisävarusteita, joita on kertynyt tässä parin vuoden ajan. Kisoissa kuvaamiseen mulla on pienenä lisävarusteena vastavalosuoja, joka on ihan kätevä ja hyödyllinen olla olemassa, vastavalolta kun ei oikein voi välttyä. (Tämä kyseinen vastavalosuoja on kiinni tuossa Tamronin putkessä yllä olevassa kuvassa)
Kuvausta muutenkin ajatellen on hyödyllistä omistaa useampia akkuja, joita multa tosiaan löytyy kolme kappaletta. Välillä kaikki on tyhjiä, mutta sitten kun saan aikaseksi ladata ne kaikki, niin ne kestää jopa pari kuukautta, koska mun kamerassa videointi ei vie sitä akkua. Sen lisäksi mulla löytyy ihan tälleen muuhun käyttöön pari jalustaa, lisäsalama, loittorenkaita (mikä tarkoittaa, että pystyy kuvamaan paljon lähempää = kamerakielellä suurentaa polttoväliä), akkukahva, effektilinssejä ja toinen, makro-objektiiviin sopiva vastavalosuoja. Aika paljon tavaraa, kun nyt oikein lähtee miettimään! :D

IMG_0032
IMG_0023
Vastavalosuoja makro-objektiiviin
IMG_0020
Joku random ylimääräinen linssi, joita meiltä löytyy monta
IMG_0019
Tässä näkyy siis kolme loittorengasta, 21mm, 31mm ja 13mm.
Jalustoja olen käyttänyt ehkä sen tasan kerran tai kaksi, niitä ei vain oikein jaksa kannella mukana. Lisäsalamaa käytän joskus sisällä kuvaamiseen (lifestyleblogikuviin tai vaikkapa uusien ostosten kuvaamiseen), koska niistä tulee yleensä paljon parempia sen kanssa. Loittorenkaat olin itseasiassa unohtanut kokonaan, eli niitäkään ei ole tullut käytettyä! Kameraa kun tosiaan käytän pääasiassa hevoskuvaukseen, eikä ne sinne oikein sovellu. Ja toiseksi, ne käy ainoastaan tuohon 18-55mm putkeen. Akkukahvan saatan napata mukaan joskus, jos kaikista muista kolmesta akusta on akku loppunut. Effektilinssejä on tullut kokeiltua pari kertaa joihinkin taiteellisimpiin kuviin, mutta nekin on vähän unohtunut...!

IMG_0024
Effektilinssit
IMG_0125
Pari effektilinssillä otettua kuvaa, tämä ylempi on siis "pehmentävä", näätte eron ehkä parhaiten tosta oikeasta reunasta taustassa. Alemman effektin varmaan erotatte :D
IMG_0121
IMG_0033
Lisäsalama, jolla näistäkin lähes kaikki kuvat on otettu. Huomaa kyllä eron näissä parissa, missä sitä ei ole käytetty!
PicMonkey Collage
Pikkujalustat, niitä isompia en löytänyt :D Kuten en myöskään akkukahvaa.
Koska 450D'ssä ei valitettavasti videointimahdollisuutta ole, mulla on myös videokamera, Sonyn HDR-PJ260. Itse olen videokameroiden ystävä, niillä on paljon helpompi kuvata, paremmat zoomausmahdollisuudet, automaattinen tarkennus, kätevät kuljettaa ihan taskussakin ja mun omasta videokamerasta löytyy projektori, eli videot pystyy heijastamaan seinälle. Ja tämän käyttöön äidinkin aivokapasiteetti riittää! Toki laatu ei ole lähelläkään sitä tasoa, mitä järkkäreissä, mutta ihan riittävä mulle. Tämä mun videokamera soveltuu myös yllättävän hyvin pimeisiin olosuhteisiin, se kirkastaa tosi paljon sitä kohdetta! (Voiko noin edes sanoa? Nojaa, ehkä te tajusitte!) Tän Sonyn videokameran lisäksi mulla on Panasonicin videokamera, joka soveltuu vedenalaiseen kuvaukseen. Toivottavasti sekin pääsisi joskus käyttöön!

IMG_0025
IMG_0030

Siinä nyt tarkemmin selostettuna, mitä kaikkea käytän kuvaukseen, mitä tykkäsitte tästä tokasta osasta? Löytyykö teiltä itseltä samoja kameroita/lisävarusteita ja mihin ootte käyttänyt niitä? :)

12 kommenttia:

  1. Tää oli tosi kiva! kuvia vois toki olla lisää mut eipä muuta vikaa ollu! :)

    VastaaPoista
  2. tosi kiva ! itellä on 400D, joka on tosin niin vanha, että harrastamaamme hepakuvaukseen tolla kameralla ei oo oikein mitään miten saisi hyviä hevoskuvia. niinpä ostettiin nikon 1 aw 1 mutta canon on todella hyvä "paikallakuvaukseen" :D ja meillä on kans toi lisäsalama. ja sonyn videokamera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos :) meilläkin oli itse asiassa myös tuo 400D ennen, tää 450D on onneksi vähän parempilaatuinen hevoskuvaukseenkin, mutta tosiaan vaikeampi kuin monet muut :D

      Poista
  3. mitä Se ISO asetus ns. säätää ja millä asetuksilla kuvaat maneesissa ja kentällä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. wikipediasta kopioituna; "valoherkkyys kuvaa filmin tai digitaalikennon herkkyyttä eli kykyä reagoida valoon." kansanomaisella kielellä siis mitä suurempi ISO-luku > sitä valoisampi kuvaa. mutta isompi ISO-luku tuo kuvaan myös rakeisuuttaa, joten pyrin tätä välttämään. noista asetuksista maneesissa ja kentällä on tulossa lisää tietoa ensi lauantaina, joten kannattaa vilkaista! ;)

      Poista
  4. woow en ees tienny et sul on noi paljo kaikkee kamaa :D mut kiva tääki osa ja jaksoin hyvi lukee vaik oliki vähä pidempi!

    VastaaPoista
  5. tää oli sika kiva ja salee sul o noi paljo tavaraa:D mut oooh tee joskus joku vedenalane juttu tol panasonicil!!

    VastaaPoista
  6. Tää oli tosi kiva. :D Onko tulossa postauksia siitä sun uudesta vuokrahepasta? Olis kiva lukee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos :) toivottavasti jossain vaiheessa saisin kirjotettua, en oo siellä kovin montaa kertaa oikeastaan kerennytkään käydä :D

      Poista

comments ? c: