lauantai 18. tammikuuta 2014

Elämää kameran takana - Asetusten säätö

Kolmas osa sisältää yksinkertaisia vinkkejä, miten saada asetuksista hyvät. Tämä ei silti tarkoita, että toimisi välttämättä kaikissa kameroissa/kaikissa olosuhteissa. Ihan yleisiä neuvoja vaan.

Siihen ei ole muita konsteja, kuin kokeilla. Itselläni saattaa mennä joskus kymmenisen ratsukkoa asetusten löytämiseen, joskus jopa koko päivä ja joskus ne on jo valmiiksi ihan hyvät. Sää onkin meidän kuvaajien suurin vihollinen! Yhdellä hetkellä on aurinkoista ja toisella hetkellä sataa. Joka kerta asetukset joutuu sitten säätämään uudestaan. Pari yleistä niksiä;

Käytä manuaaliasetusta. Muuten et pysty itse vaikuttamaan asetuksiin ja automaattiasetuksilla kuvista tulee yleensä huonompia. Jos ei kaikkea jaksa säätää, voi käyttää vaikka Tv-, Av- tai P-asetusta.

Suosi mahdollisimman pientä ISO-arvoa! ISO-arvo, joka on suuri (1600 >) tekee kuvasta huomattavasti rakeisemman. Itse käytän ulkokisoissa yleensä ISOna 200 tai 400. Maneesissa valitettavasti ISOn joutuu laittamaan suureksi, mutta sen välttäminen on suositeltavaa.

Käytä mahdollisimman suurta aukkoa. (suuri aukko = pieni numero) Itse laitan sen aina pienimmälle mahdolliselle (3.5), mutta zoomatessa se nousee sitten suuremmaksi numeroksi (5.6 tai 6.3). Kun aukko on pieninumeroinen (puhutaan siitä nyt näin niin ei hämmennä), se sumentaa taustaa ja tekee kohteesta selkeämmän, erottuvamman. Tämä on varsin tärkeää, kun tausta on sekava. Samalla kuvista tulee kirkkaampia.

!5
Valotusaika 1/800; aukko f/5.6: ISO 400 Tässä kuvassa näkyy mun tyypillisimmät ulkonakuvausasetukset; valotusaika kohtuullisen lyhyt, aukko pienin mahdollinen ja ISO-arvo siinä 400. Joitain hienosäätöjuttuja tässä olen myös käyttänyt, mutta perussetti on tämänlainen.

!1
Valotusaika 1/1250; aukko f/5.6; ISO 800 Kuten huomaatte, samantyyppisillä asetuksilla mennään. ISO-arvoa olen vähän nostanut, jotta saisin valotusajan lyhyemmäksi. Keravalla kun kuvista tuntui tulevan ihmeen tärähtäneitä ja tietenkin mitä vähemmän aikaa se kuvan ottaminen kestää, sitä tarkemman kuvan saa. Ja jos nostaa valotusaikaa, kuvasta tulee pimeämpi, joten päätin vähän kompensoida tätä ISO-arvolla.

Mielummin pimeitä, kuin tärähtäneitä kuvia. On huomattavasti helpompi säätää valoisuutta, kuin tärähtäneisyyttä. Tärähtäneille kuville ei oikeastaan voi enää tehdä mitään - toki terävöittää vähän, mutta se ei oikeastaan auta. Pimeät kuvat sen sijaan pystyy kirkastamaan tosi helposti. (Tästä enemmän ensi postauksessa.) Kamerassa kuvat näyttää yleensä pimeämmiltä, kuin mitä ne todellisuudessa on, joten älä anna hämätä!

IMG_0052
Valotusaika 1/100; aukko f/5; ISO 1600 Tässä oikeastaan mulle melko ihanteelliset asetukset, harvoin pääsee näillä kuvaamaan maneesissa. ISO-arvo on pakko nostaa korkeimmalle, koska muuten noista kuvista ei tulisi mitään. Rakeisuudenkin kyllä huomaa! Aukko jälleen pienin mahdollinen; valotusaika sen verran lyhyt, ettei kuvat tärähdä ihan mahdottoman paljoa. Valotusaikaahan kaikki toivoo aina pystyvänsä nostamaan mahdollisimman korkealle, jottei kuvat tärähtäisi. Valkoista hevosta on paljon helpompi kuvata, koska ne erottuu aina tuolta pimeästä!

Ole nopea. Jos huomaat etsimessä, että alkaa pimentymään (aurinko menee pilveen, varjo on siirtynyt tms.), täytyy olla nopea. Suljinaikaa voi säätää, vaikka katsoisitkin jo etsintä. Tällöin muutokset näkyy etsimen alareunassa, josta voit niitä seurata. Voit rullailla nappia pikaisesti niin, että valotusaika pienenee ja saat kuvasta kirkkaamman. Myös muita asetuksia pystyy säätelemään nopeasti, kun vaan tietää mitä haluaa. Kannattaa siis opetella eri asetusten napit ulkoa, itse ainakin muistan tarkalleen missä oman kamerani ISO-asetuksen säätönappi löytyy ja mistä pystyy muuttamaan aukkoa tai suljinaikaa. Toisten kameroilla on yleensä vaikeampi kuvailla, kun ei tiedä mistä kaikki asetukset löytyy. :D

Tutustu myös hienosäätöasetuksiin. Kaikista kameroista löytyy myös tällaisia "hienosäätöasetuksia", joilla saa muutettua värimaailmaa, kontrastia, terävyyttä yms. Tässä pikainen ohjeistusvideo, mistä voi muokkailla noita osa-alueita Canonissa;


Tuossa oli tuollaisia yksinkertaisia ohjeita hyviin kuviin - nämä eivät tietenkään päde aina, mutta helpottavat useimmiten. Mitä piditte tämänkertaisesta Elämää kameran takana -osasta? Saitteko uusi vinkkejä kuvaukseen tästä?

12 kommenttia:

  1. Tää oli tosi kiva!! Selitit selkeesti niin, että alottelijatkin ymmärtää :) Ehkä ihan vähän kaipasin enemmän kuvia, mutta oottelen innolla seuraavaa osaa! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiittii! :) joo, olin vähän laiska enkä jaksanut laittaa... :D

      Poista
  2. tää oli taas sika hyvä mut taas vois olla jotai havainnollistavii kuvii enemmän ja jos ois vaik kaks samasta ratsukosta otettuu kuvaa eri esteil mut sit vaa vaihtehtoset asetukset niiku ton ison ja valotusajan kaa et kyl tajunnu mut ei se mitää xdd

    VastaaPoista
  3. Mikä tota aukkoa saa muutettuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. vaikea neuvoa näin, koska jokaisessa kamerassa se on eri tavalla :D
      nikoneista tai minkään tyyppisistä pokkareista mulla ei ole aavistustakaan, omassa canonissani se on siis tuo valotusajan viereinen luku ja sen saa muutettua kun painaa tuossa ruudun oikealla puolella olevaa av-nappia (näkyy videossa) ja sitten pyörittää samaa rinkulaa, kun millä valotusaikaa säädetään. 550D'ssä ainakin tietääkseni toimii myös tällä tavalla, mutta myös vaan painamalla keskinappulaa ja sitten nuolinäppäimillä ohjailemalla tuohon aukon lukuun.

      Poista
    2. Mulla on canon 1000d

      Poista
    3. kuten sanoin, jokaisessa kamerassa on eri tavalla, enkä ainakaan ulkoa muista miten juuri tuossa toimii :D aukon säätäminen kuuluu ihan perusasetuksiin, joten suosittelen jollain tavalla selvittämään asian :)

      Poista
  4. Tää oli tosi hyvä:) Mut kysyn kans et miten tota aukkoo saa muutettuu?:D

    VastaaPoista

comments ? c: