lauantai 15. maaliskuuta 2014

Ennen estekisoja?

Voisin kai sanoa, että tämä on vähän laajempi versio "näin valmistaudun kisoihin"-postauksen tyyppisestä. Ajattelin siis vähän kertoa Lepuskin kisasysteemistä ihan ilmottautumisesta kisarataan asti. Huomennahan meillä tosiaan on kisat (ja olen menossa Bonolla 70cm tyyliarvosteluun, ei oo totta :D).

Aloitetaanpa ihan ilmottautumisesta; kisalistat ilmestyvät siis Majoranin (Lepuskin seura) ilmotustaululle muutamaa viikkoa aiemmin. Sinne kirjataan nimi luokkaan, johon haluaa osallistua ja myös talkootehtävään. Kisaamaan mennessä on pakko ottaa joku talkootehtävä, joka mulla on yleensä portinavaaja tai myyjä (hehe helpoimmat). Tällä kertaa ne oli kuitenki jo mennyt, joten päätin mennä toasttalkoisiin (vielä helpompi) ja mut sitten laitettiin myös 50cm sihteeriksi. Kisaviikon keskiviikkona kisalistat ilmestyvät, jolloin selviää minkä hevosen on saanut ja monentena lähtee yms. 

IMG_0186

Estekisaajat tulevat tallille päivää ennen lauantaina rakentamaan radan (paitsi kesäkisoissa, jolloin rata rakennetaan samana päivänä aikaisemmin). Rakentaessa jokainen saa yleensä oman esteen, joka sitten täytyy kasata ja sen jälkeen voi auttaa muita tms. Seuranmestaruuksissa esteet myös pestään, mutta muissa kisoissa niille ei tarvitse tehdä muuta (paitsi ehkä paikkailla jonkin verran, kuten jesaroida johteita kiinni...). Toasttalkootehtävän omistaessa lauantaina on vuorossa myös (nimensä mukaisesti) toastien tekeminen. Toasttalkoot = Voidellaan leivät, laitetaan juustot ja kalkkunat, tomaatit ja oregano ja pakataan pusseihin kolmen tai neljän henkilön voimin. Tänään meitä oli kolme ja aikaa kului se puolituntinen, joka siihen yleensäkin menee. Etuna (ainakin jos on köyhä opiskelija, lainaten erään sanoja) toasttalkoiden jälkeen saa syödä kantapaloja ylijääneiden ruokatarvikkeiden kera. Aiemmin, kun kisasin, panostin aina lauantaisin ihan kunnolla ja pesin kamat ja rohmusin kaiken tarvittavan (martsarin, suojat/pintelit) jo valmiiksi. Nykyään jätän kaiken vasta sunnuntaille ja kamoja jaksan enää harvoin pestä. Koulukisoihin yleensä pyyhin ne, mutta estekisoihin... njääh. :D

Elvis12 PinokkioRondyIMG_7649

Sunnuntaina talli aukeaa 9.30, jolloin ainakin ekassa luokassa hyppäävät (Lepuskin kisoissa on aina ensimmäiseksi kaksi esteluokkaa ja niiden jälkeen kaksi tai kolme koululuokkaa) ilmestyvät paikalle. Itse valun tallille vasta joskus vähän ennen kymmentä, kyllä silloinkin kerkeää hyvin. Tallille saapuessa käyn heittämässä tavarat klubariin ja sen jälkeen heti maksamaan kisamaksua (ellei äiti satu olemaan paikalla, jolloin hän hoitaa tämän osuuden). Kisamaksun jälkeen käyn tarkastamassa missä kunnossa heppa on ja pyyhin yleensä purut ja liat nopeasti selästä. Tässä välissä koitan myös pyyhkiä omat saappaani (jos siis ratsastan ensimmäisessä luokassa) ja laitan kaikki kamat päälle valmiiksi. Kymmenen jälkeen on radan kävely opettajan johdolla (opettaja selostaa vähän mitä kannattaa tehdä yms) ja sen jälkeen ensimmäisen luokan hepat tulevat kävelemään maneesiin/kentälle. Itse hommaan useimmiten kisahoitajan, niin ei tarvitse huolehtia kuntoonlaitosta ja kävelytyksestä, varsin toimiva systeemi! Yleensä hevosen laittamiselle ei edes jää aikaa, joten hoitaja on aika lailla pakollinen. Joskus hevonen saattaa mennä vielä myöhemmin koululuokkia, jolloin se toinen ratsastaja sitten letityksen ohella laittaa hevosen kuntoon. 

IMG_0251 IMG_0252 IMG_0003 _MG_0204

Hevosia talutellaan kymmenen minuuttia, jonka jälkeen seuraa kahdenkymmenen minuutin verkka. Verkassa mennään aluksi kaikki askellajit itsenäisesti, minkä jälkeen otetaan muutama hyppy pystylle ja okserille opettajan neuvoessa. Maneesissa verkka suoritetaan siis kisaradalla, jolloin kaikki verkkaavat yhtä aikaa. Ulkokisoissa verkka suoritetaan joskus takakentällä, jolloin sinne valutaan eri aikoihin. Verkan jälkeen kaikki siirtyvät kävelyalueelle ja kaksi ensimmäistä jäävät radalle. Ennen omaa vuoroa menen radalle odottamaan edellisen ratsukon ajaksi, jonka jälkeen onkin sitten oman radan vuoro.

IMG_0265 _MG_0042 Mitä piditte tästä postauksesta? Onko muilla talleilla tämäntyyppisiä systeemejä vai oliko jotain ihan erilaista?

Vielä vähän asiaa. Hiljaiseloa on taas ollut - epätoivon ja materiaalin puutteen vuoksi. Sekä tekstin takkuamisen vuoksi. Häpeän niin paljon tätäkin kirjoitusta - ei vaan tule niin sulavasti ja luontevasti kuin normaalisti! Ehkä kirjotuskin lähtee jossain vaiheessa taas luistamaan. Tiistaina ei tosiaan mennyt ihan putkeen ja en ole vielä edes kehdannut katsoa sen päiväisiä videoita - tuskin tulen katsomaankaan. Eilen olin Audalla yksin, joten materiaalia ei ole ja postausta on turha kirjoittaa, kun en sen erikoisempaa muutenkaan tehnyt. Ensi viikolla on vuorossa maanantaina koulutunti ja sitten kaksi kertaa Audalla. Toivottavasti jommalta kummalta kerralta saisin hyvää matskua, niin olisi motivaatiota kirjottaakin! :)

7 kommenttia:

  1. Kiva ja mielenkiintoinen postaus! Toi, et kaikkien ois pakko ilmoittautua talkootehtävään jo ennen kisoja ois hyvä Tapiolassaki, ku mä meen aina ihan paniikkiin kun joudun yhtäkkii sihteeriks tai liputtajaks :DDD Ja viel moneen luokkaan, kun pienimpien ei tartte tehä mitään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos :) ! haha joo se on mun mielestä tosi hyvä systeemi kans, pienemmät ottaa sitte niitä helpompia hommia :D

      Poista
  2. tää oli just hyvin kirjotettu mitä sä selität ja muutenki kiva postaus! jesaroida johteita kiinni heh..... XDD

    VastaaPoista
  3. Kiva postaus oli tämä! :)

    Meillä on tosi erilainen systeemi kun kisat on seurojen järjestämiä eikä ratsastuskoulun. Verkassa ollaan yleensä aika yksin, harvemmin opet ehtii auttaa kun on itse kisaamassa joko samoissa skaboissa tai jossain muualla :D Ja kisahoitaja mulla on ollut kerran, hyvinkään kisoissa - tykkään kuitenki enemmän ite puunata ja laittaa heppani, toimettomana oleminen ahdistaa ja jännitys ottaa vallan jos ei oo mitään tekemistä :--D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) !

      Meilläkin seura järjestää nää, koulu ei ole mukana oikeastaan ollenkaan. Suurimman eron tähän tekee sen, että nää on vaan Lepuskin sisäset, eli ei saa tulla ulkopuolisia, siks näin tarkkaa touhua :) Mua ahdistaa taas jos pitää laittaa, koska a) oon laiskaakin laiskempi, heh ja b) usein sellaseen ei edes jää aikaa kun pitää tosiaan kävellä ratoja, purkaa esteitä, olla talkootehtävässä yms :)

      Poista
  4. Oisko sulla jotain ohjeita tälläselle alottelevalle kisaajalle? :D

    VastaaPoista

comments ? c: