torstai 12. maaliskuuta 2015

Kohti kaksia kisoja

Nyt on tosiaan paljon luvassa - kouluvalmennus ja jopa kahdet kisat! Tänä lauantaiksi sain vihdoin järkättyä sen kouluvalmennuksen Audan kanssa, saa nähdä mitä siitä tulee! Auda on kyllä ollut ehdottomasti parhaimmillaan nyt, ja siitä tämä kova innostus koulua valmentautumaan. Ei ne estevalmennuksetkaan haittaisi, mutta itsenäisestikin on mennyt hyvin, ja ensi viikolla suunnataankin Evitskogiin hyppäämään 80cm ja 90cm, meidän eka ysikymppi! Olisin viime vuonna hypännyt ysikympin, mutta kisoja ei tuntunut enää löytyvän ja loppuvuoden kisat jäi vaan niihin koulukisoihin.
Lepuskissa on jo tänä sunnuntaina kisat ja meen B-merkin, josta aiemmin mainitsinkin, Darialla. Seriously? :D Vaikka oonkin sillä paljon mennytkin (enemmän kun useammalla mun kisahevosella...), niin ei se nyt ehkä ihan valmis koulukisoihin vielä olisi, varsinkaan beehen, mutta ehkä me selvitään! En ollu oikeestaan ennen eilistä ratsastanut lähes yhtään askelta harjotusravissa tai edes kootummassa muodossa sillä... Se tavallinen muoto ton kanssa ei nyt ehkä ole ihan se kisamuoto, mutta saapa nähdä.

017

Eilen (keskiviikkona) menin siis Darialla koulua, ja sehän tuntu jopa miellyttävältä! Tällä kertaa se oli ei-niin-herkkä, mutta ratsastettava, eikä semmonen ärsyttävä laiska pötkylä. Paitsi no laukassa, mutta siitä tuskin saa vähään aikaan mitään hienoa! Tunnilla päätarkotuksena oli vaan pitää hevoset suorana, ja alussa se oli kyllä tosi vaikeaa. Daria suoristui hyvin tunnin aikana, ja ajatus ulkopuolen olkapään sekä lonkan siirtämisestä ns. taaksepäin auttoi ainakin itseäni! Otimme myös muutaman laukannoston, jotka ei nyt erityisen kehuttavia ollut. Kuitenkin varmaan suurin onnistumisprosentti oikeiden laukkojen kanssa tuli tällä tunnilla, koska ei se nostanut kun ihan pari kertaa väärän laukan! Ehkä jotain toivoa vitosesta laukannostoissa olisi koulukisoissakin...?

003 005

Loppuun teimme vielä parit ravilisäykset ja käyntiväistöt. Lisäykset oli... Suoraan sanottuna totaalisen epäonnistuneita. Varmaan 90% lisäyksistä päätyi laukkaan ja ne 10% ei ollut sitten lisäyksiä ollenkaan vaan täysin normaalia kevyttä ravia... Että niiden osalta on turha odotella korkeita pisteitä kisoista, yritän päästä lisäykset läpi ilman rikkoja, niin sitten olisi ehkä mahdollisuus siihen kutoseen edes. :D Käyntiväistöt sen sijaan suju varsin hyvin, kunhan itse pysyin oikeassa asennossa, sillä Daria on vähän Audan tavoin herkkä istunnan epäkohdille. Ei yhtä herkkä. mutta käynnissä se ainakin korostu. Sitten kun kaikki osu kohdilleen, niin väistöt suju superisti, mutta kun tein jotain väärää, ne ei onnistuneet ollenkaan. Mutta kaiken kaikkiaan tää oli varmaan varteenotettavin tunti kisoihin nähden, vaikka en mä suuria odotakaan. Kuitenkin Darian ekat kisat ja sitä rataa, joten pääasia olisi päästä ehkä läpi kunnialla?

023

Audalla hyppäsin tosiaan tänään (itsenäisesti, kun en noita estevalmennuksia ole saanut järkättyä tai sitten ne osuu ihan vääriin aikoihin) ja suju omasta mielestäni ainakin tosi hyvin! Auda oli ainakin alussa ja lopussa tosi rento, tuli vahvoja, hyviä hyppyjä ja sitä rataa. Alkuverkkasin Audan kentällä (jee kevät on tullu!) ja se käyttäyty tosi hyvin ja rennosti. Vähän semmosta jännittyneisyyttä siinä oli, mutta toisaalta vaan sen verran, että liikettä löyty enemmän, että ei haitannut! Maneesissa otin sitten vaan vähän laukkaa ja alotin hyppäämällä pientä pystyä, jonka alla oli vesimatto. Auda oli kävellessä kattonut sitä mattoa tosi järkyttyneesti, mutta hypätessä se ei haitannut enää ollenkaan. Hain lähinnä rentoja hyppyjä ilman turhia kiihdyttelyjä niin, että Auda saattaisi tulla jopa avuille esteiden välissä. Ja olihan se itse asiassa tosi hyvä! Kun ite sain mukautumiset kuntoon (mitähän mä taas siellä tein..), niin hypyistä tuli tosi rentoja ja esteen jälkeenkään Auda ei lähtenyt tuhatta ja sataa. Paitsi sillon, kun lähdettiin kauempaa, joten yritinkin hakea vaan pieniä hyppyjä. Toiseen suuntaan sama juttu ja suju itse asiassa tosi hyvin, jee!

Okserille tuli myös hyviä hyppyjä, kun maltoin lähestyä pienesti ja odottaa hyppyä sen sijaan, että lähden kaahottamaan ihan täysiä. Mulle tosiaan on ilmennyt tämmönen ongelma, että jos huomaan, että pääsen esteen yli helposti antamalla hepan vaan mennä kovaa, niin mä annan. Mun pitää malttaa odottaa, tulee paljon parempia hyppyjä ja hevosen saa paremmin kiinnikin esteen jälkeen. Okserille sain siis tosi hyviä hyppyjä ja Auda pysy edelleen tosi rentona. Tulin sitten innari-pysty-linjaa ja siinä väli pystylle oli pikkasen pitkä, joten Auda otti siitä vähän herneen nenään ja lähti taas kaahottelemaan hyvin epärennosti. Parin toiston jälkeen (lyhennetyllä välillä) tuli ehkä parempia hyppyjä, vaikka se edelleen kaahotti.


Huomatkaa suuri ero tämän ja tuon seuraavan videon välillä, kun välissä olin kerenny tehdä tuota ympyrätehtävää!

Eihän se siinä seuraavalla radallakaan yhtään rauhottunu, vaan kaahasi edelleen vähän turhan kovaa ja holtittomasti, aika tyypilliseen tapaan tosin (ylempi video). Niinpä hypyistä tuli vähän sitä sun tätä, eikä ne kaarteetkaan kovin pieniä ja hallittuja olleet... Omistaja keksikin, että voisin esteiden jälkeen aina tehdä ympyrän rauhottaakseni sitä. Tämä toimi itse asiassa tosi hyvin, ympyrällä muistin istua sen kiinni, vähän taivuttaa ja saada sen takaisin hallintaan. Näille vähän korotetummille esteille sain paljon paremmat hypyt. Tulin vielä uudestaan ja yritin pitää saman kontrollin ilman ympyröitä (alempi video). Ja sieltähän tuli tosi hyviä hyppyjä, Auda ponnisti hyvin ja nosteli jalkojaan, vaikka tulikin pikkasen lähelle. Tulin vielä uudestaan näin, mutta onnistuin sössimään kyllä okserin etäisyyden aika totaalisesti (Auda kun päätti vieläpä siinä kakata pari askelta ennen...) ja puomi tuli alas, joten tulin vielä erikseen okserin pari kertaa, että saatiin hyvä hyppy. Anyway, olin tosi tyytyväinen tähän kertaan ja hyvillä mielin kisoja kohti!

Image177

2 kommenttia:

  1. Munki pitäis oppia toi esteen odottaminen.. :D Joko lähen kaahaamaan tuhatta ja sataa estettä päin tai sit jään jarruttaa niin paljon et hypystä tulee ihan kamala :D Ehkä sitä joskus itsekkin oppis.. :p

    VastaaPoista

comments ? c: